Diabetes is een ziekte die velen over de wereld voorkomt. Dit komt omdat diabetes een natuurlijke chronische ziekte is die iedereen op een gegeven moment kan krijgen. Ook in Nederland is het aantal diabeten erg hoog. Zo is diabetes de grootste chronische ziekte van Nederland. Toch weten veel mensen niet goed wat de ziekte inhoudt en wat het doet bij een persoon. Zo heeft de ziekte een nadere naam die mensen waarschijnlijk sneller kennen, dat is ook wel suikerziekte. Suikerziekte is een ziekte waarbij het lichaam te veel suiker in het bloed heeft. Dit komt omdat het lichaam te weinig insuline aanmaakt. Insuline is het hormoon die de suikerbloedspiegel regelt binnen in het lichaam. Met te weinig insuline krijg je dus een te hoog suikerbloedspiegel.
Soorten suikerziekte
Er zijn meerdere soorten diabetes die voorkomen. Deze types suikerziektes hebben zo zijn verschillen en kunnen allemaal een andere invloed op het leven hebben. Uiteindelijk komen deze twee types wel op hetzelfde neer, het hebben van een te hoog suikerbloedspiegel. Als eerste hebben we suikerziekte type 1. Bij deze type suikerziekte maakt de alvleesklier te weinig of geen insuline aan. Meestal is dit omdat je dan een afweerstoornis hebt. Dit is een de minst voorkomende vorm van suikerziekte en ontstaat vaak bij kinderen. Dit is ook het type diabetes waarbij je insuline moet spuiten.
Type 2
De andere en laatste vorm van suikerziekte is type 2. Suikerziekte type 2 is ook de meest voorkomende vorm van diabetes. Dit is ook de erfelijke vorm van diabetes. Zo is het ook vaak dat de mensen met deze vorm van suikerziekte meer buikvet hebben. Bij deze ziekte word je vanzelf minder gevoelig voor de werking van insuline. Uiteindelijk zal je alvleesklier deze werking gaan compenseren, totdat het niet meer lukt. Als dit dus uiteindelijk niet meer lukt, zal je ook bij deze vorm van suikerziekte insuline moeten gaan inspuiten, wat helaas ook niet altijd mogelijk is. Verder heb je nog kleinere vormen van suikerziekte. Zo kan je suikerziekte oplopen bij de zwangerschap, maar kan je ook diabetes krijgen na een transplantatie.